11 de setembre 2010

En Nadeu

- Qui viu a Borredà?

- La iaia, l'avi, la iaia de la Poma, la tieta Rosa, la Quati, l'onclo Nyenyo, els xins...

- I en Nadeu, no?

- Ah, sí, en Nadeu!

Encara no ho tinc clar, però en Nadeu és el germà de l'avi i el marit de la tieta Rouli. És fuster; de fet, és un dels germans que dóna nom al negoci familiar: la fusteria Germans Nadeu.

Fins fa poc havia estat també jutge de pau. Ell va inscriure el meu nom al llibre de família, i a la seva mala lletra li dec que al Document d'Identitat consti com a nascut el dia 8 enlloc del dia 20. Temps enrere va ser alcalde de Borredà per Convergència i Unió -i està ben orgullós d'haver presidit una desfilada militar en honor del coronel Manso, comte del Llobregat-, però ara en Roma és el xèrif del poble.

En Nadeu acostuma anar abrigat, amb camisa i jersei, encara que no faci fred. De tant en tant ve a casa a fer factures o a buscar les claus de la furgoneta -que no és una furgoneta; que és una pick up-. Gairebé no xerra, només remuga i no l'entenc. Té per costum picar-me la closca o trepitjar-me el peu per cridar la meva atenció. Jo m'hi torno i li dic: "calla" o "vés-te'n, viejo!". I ell riu.

El cap de setmana era el seu aniversari. Feia 65 anys. Vam pujar expressament per anar al dinar, diumenge, a Campalans. Hi havia també la Mercè, en Jordi, la Teresa, en Guan i la Montse, i a la Nara i a mi ens van deixar bufar les espelmes.

4 comentaris:

  1. La data del naixement no la va escriure el Nadeu sino el secretari que hi havia llavors que aquest si que es fatxa de debó.
    iaia Mo

    ResponElimina
  2. Iaia, ningú ha parlat de fatxes, encara. T'ha traït el subconscient.

    ResponElimina
  3. Bé, aixó fa molt de temps que està encallat, a veure si ens espavilem.....

    ResponElimina